Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο Τύπου 22 Νοεμβρίου 2019 Ενημέρωση για τις Πλημμύρες στην περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου (Ηλεία-Μεσσηνία)

Δελτίο Τύπου 22 Νοεμβρίου 2019 Ενημέρωση για τις Πλημμύρες στην περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου (Ηλεία-Μεσσηνία)

Open Access Hub sattelite image edited radar image image 3a image 3b image 3c radar image in GoogleEarth fields 1 and 2 fields 1 and 2 field 3 total rainfall table
Press release

Η ομάδα έργου του προγράμματος GreenWaterDrone (www.greenwaterdrone.eu) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών προμηθεύτηκε μέσα από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του OPEN ACCESS HUB, δορυφορική εικόνα Radar από τον δορυφόρο Sentinel-1 προκειμένου να διερευνηθεί η έκταση των πλημμυρών στην περιοχή, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που έλαβαν χώρα στις 20-21 Νοεμβρίου 2019.

Η ημερομηνία και ώρα λήψης της εικόνας από τον δορυφόρο ήταν στις 21/11/19 και ώρα 04:31:58 πμ. (Εικόνες 1 & 2).

Open Access Hub
Εικόνα 1. Η λήψη της εικόνας μέσα από το Open Access Hub 

 

sattelite image
Εικόνα 2. Η δορυφορική εικόνα μετά την εισαγωγή της στο ελεύθερο ειδικό λογισμικό SNAP της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας 

 

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε κατάλληλη επεξεργασία προκειμένου να αναδειχθούν οι πλημμυρισμένες περιοχές, με εφαρμογή ειδικών φίλτρων και καλιμπραρίσματος της εικόνας. Το τελικό αποτέλεσμα απεικονίζεται στην Εικόνα 3, όπου με αποχρώσεις του μαύρου εμφανίζονται οι πλημμυρισμένες περιοχές και στις εικόνες 3α, 3β και 3γ φαίνονται τρεις μεγεθύνσεις της εικόνας, σε τρεις επιλεγμένες περιοχές, προκειμένου να απεικονιστούν περιοχές πλημμυρισμένες.

 

επεξεργασμένη εικόνα radar
Εικόνα 3. Η επεξεργασμένη εικόνα Radar, στην οποία έχει πραγματοποιηθεί και γεωμετρική διόρθωση και εφαρμογή κατοφλίου τιμών 

 

εικόνα radar 3α
Εικόνα 3α

 

εικόνα radar 3β
Εικόνα 3β

 

εικόνα radar 3γ
Εικόνα 3γ

 

Στην διαδικασία του τελικού ελέγχου η εικόνα μετατράπηκε σε μορφή KMZ αρχείου, το οποίο μπήκε ως layer στο Google Earth, μαζί με τα τεμάχια των παραγωγών (Εικόνα 4α και 4β).

 

radar image in GoogleEarth
Εικόνα 4α. Η αλληλεπίθεση της επεξεργασμένης εικόνας radar στο GoogleEarth 

 

χωράφια 1 και 2
Εικόνα 4β. Το χωράφι 1(πράσινο) και το χωράφι 2 (κίτρινο)  

 

Το αποτέλεσμα του φωτορμηνευτικού ελέγχου έδειξε τα εξής για τα τρία χωράφια:

1) Χωράφια 1 και 2:

Το χωράφι 1 είναι πλημμυρισμένο, όπως και το χωράφι 2 όπου εκατέρωθεν από την καλλιέργειας της πατάτας είναι πλημμυρισμένο. Αυτό ίσως συμβαίνει διότι η στην καλλιέργεια της πατάτας η ήδη υπάρχουσα βλάστηση καλύπτει το νερό που βρίσκεται στην επιφάνεια.

χωράφια 1 και 2

 

2) Χωράφι 3: Έχει πλημμυρίσει το νότιο τμήμα του και έχει αρχίσει να πλημμυρίζει ελαφρά και το βόρειο τμήμα του.

 

χωράφι 3

Οι εικόνες προγράμματος Copernicus, καθώς και το λογισμικό επεξεργασίας τους (SNAP) παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA-European Space Agency) δωρεάν προς τους χρήστες.

To συνολικό ύψος βροχής που κατέγραψε το δίκτυο σταθμών του προγράμματος GreenWaterDrone στην περιοχή Τριφυλίας εντός 10 ωρών τo τελευταίο διήμερο ήταν 158.9 mm.

 

total rainfall table

 

Δελτίο Τύπου